E-Okul Yardım

2013 SBS Tercih Takvimi ve SBS Tercihleri


2013 2014 yılında lise ye başlayacak olan öğrenciler girdikleri sbs sınavının sonuçlarının açıklanmasının ardından lise tercih teşalı yaşıyor..

Sbs tercihi yapacak öğrencilerin sbs tercih takvimine dikkat etmesi gerekiyor..Öğrenciler SBS tercihlerini 15-29 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapacak. sbs tercih süresi 21 temmuz 2013 te sona eriyordu ancak 19 temmuzda milli eğitim baklanlıgı tarafından yapılan açıklama ile öğrencilere ve ailelerine ek süre verildi ve tercih süresi 21 temmuzdan 29 temmuza uzatıldı

Peki SBS Tercihleri Nasıl Yapılır?
Öncelikle 2013 SBS tercih kılavuzu incelemeniz gerekiyor ardından bir tercih listesi oluşturmanız gerekiyor. Bu SBS tercih listesini oluştururken yazacağınız okulların bir önceki yıla ait yüzdelik dilimlerini göz önünde tutacaksınız. Aşağıdaki linkte bütün liselerin yüzdelik dilimlerine yer verdik. Tercihlerinizi oluştururken kendi genel yüzdelik diliminize yakın yerlerden okulları seçmelisiniz.

Örneğin sizin genel yüzdelik diliminiz % 2 ise, tercih edeceğiniz 10 okulu da %1 ile %3 arasında seçmeniz oldukça idealdir. Yerleşememe riskinizi ortadan kaldırmak istiyorsanız garanti olsun diye son tercilherinize %4′lük dilimlere ait tercihleri de yazabilirsiniz.

SBS Tercihlerimizi Nereye Bildireceğiz
2013 SBS tercih listenizi oluşturduktan sonra okul müdürlüğünüze giderek, bu listeyi teslim edip onların e-okul sistemine tercihlerinizi bildirmesini ve ardından bir çıktıyı da size vermesini istemelisiniz. Tercihlerinizi, sizin başvurunuz üzerine okul müdürlükleri yapacaktır.

Adayların tercihlerini yaparken OYP'lerini dikkate almaları gerekiyor. Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) sonuçlarına göre tercih başvuruları başladı. Adaylar, tercihlerini yaparken Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'nı (OYP) dikkate alacak. OYP, öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarıyla 700 tam puan üzerinden hesaplanan SBS puanı toplamlarının "Ortaöğretim Kurumlarına Öğrenci Yerleştirme Yönergesi" hükümleri doğrultusunda ikiye bölünmesi ile hesaplandı. Bu yıl 8. sınıfı tamamlayarak, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına devam edecek öğrenciler, OYP'ye göre yerleştirilecek. Bu nedenle, OYP, öğrencilerin genel başarı sıraları ve yüzdelik dilimlerini gösterir şekilde açıklandı. Öğrenci ve velilerin okul tercihlerini yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekiyor.
Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları sonrasında tercih telaşı başladı. Lise kontenjanları yüzde 30 artırılırken uzmanlar soruların zorluğu sebebiyle puanlarda yüzde 20 oranında düşüş yaşanacağı tahmininde bulundu.

Öğrencilerin tercihlerini, bu değişiklikler doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yarın açıklanacak olan okulların yüzdelik dilimleri ve başarı sıralamasına göre yapması gerektiği vurgulandı. Eğitim Uzmanı Elvan Bükülmez , yerleştirme sisteminde herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen okul başarı puanının bu yıl SBS'yi yüzde 30 oranında etkilediğine dikkat çekti. Bükülmez, “Öğrenciler tercihlerini yaparken geçen yılki puanlar baz alınmamalı." dedi. Bükülmez, "Tercihte önemli olan yüzdelik dilimlerdir. Çünkü sınav sorularının bu yıl zor olması puanları önemli ölçüde düşürecek. Ortalama 20 puan düşmesi bekleniyor. Örneğin geçen yıl 420 puanla öğrenci alan bir okulun, bu yıl 400 puanla öğrenci kabul etme ihtimali çok yüksek. Yüzdelik dilimler bunu gösteriyor. Kontenjanların yüzde 30 artması da öğrencilere önemli fırsat sağlayacak." dedi.
"Daha fazla öğrencinin yerleşme ihtimali olacak. Tercihlerde 5 tane hayali, iki reel ve 3 tane de açıkta kalmamak için yedek tercih yapılmalı." uyarısında bulunan eğitim uzmanı, "Tercih ve yerleştirme kılavuzu iyi incelenmeli. Çocuğun genel yetenekleri ve özelliklerini doğru algılayıp ona göre yönlendirmeliyiz” diye konuştu.
Rehberlik Öğretmeni Recep Uysal , öğrencileri sadece 1 tercih yapabilecekleri için dikkatli olmaları konusunda uyardı. Uysal, “Tercih ve okulda onaylama işlemi yapıldıktan sonra tercihlerini düzeltemeyecekler. Dolayısıyla asil ve yedek yerleştirme için bu liste kullanılacağından tercihlerini çok dikkatli yapmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Bakanlığın okul listelerini yayınlayacağını, adayların bunları inceleyerek kendi puanlarına, yüzdelik dilimlerine ve genel başarı sıralarına en uygun okulları yazmalarının lazım geldiğini belirten Uysal, "Bu yıl sınavın zor olduğu ile alakalı olarak puanlarda oynama oldu ve biraz daha düştü. O yüzden puanlar yanıltıcı olabilir, geçen yılki yüzdelik dilimler ve genel başarı sıralamalarını baz alarak tercihlerini yapsınlar.” dedi.