2012 2013 eğitim öğretim yılında getirilen ve çok tartışılan okullarda serbest kıyafet uygulaması 2013 2014 eğitim öğretim yılında nasıl olacak?
Velilerin aynı gelir grubunda olmayan öğrenciler arasında sıkıntıya neden oldugu için itiraz ettiği okullarda serbest kıyafet yönetmeliği değişti..
Milli eğitim bakanlığı 2014 yılında okul kıyafetlerinin seçimini velilere bıraktı..çoğunlugun okul forması tercih ettiği veliler durumdan son derece memnun kaldı..Okullarda serbest kıyafet seçiminin velilere bırakılacak olması, kıyafet üreticileri ve satıcılarılar tarafından memnuniyetle karşılandı.
Uzun zamandır bekledikleri müjdeli haberi almanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Ege Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Dayanışma Derneği Başkanı Ünal Tunaboylu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, yönetmelik değişikliğiyle bütün okullarda velilerin yüzde 51’inin tercihi ile kıyafet seçimi yapılacağı yönünde açıklamalarından memnun olduklarını söyledi. Tunaboylu, çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederek şöyle konuştu:
“Gerçekleştirilen çeşitli anketlerle de velilerin okul üniformasından yana olduğu ortaya konmuştu. En azından özel okullardaki statünün bir an önce
devlet okullarında da uygulanmasını bekliyorduk. Yönetmelik değişikliğiyle görüyoruz ki tüm okullarda velilerin yüzde 51’inin isteğiyle okul kıyafeti belirlenecek. Böylece vatandaşın istediği oldu. Daha demokratik bir sistem getirildi.”
Ünal Tunaboylu, 27 Kasım 2012 tarihli yönetmelikle okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrencilerin kılık ve kıyafetinin 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren serbest bırakılmasıyla sektörde adeta deprem yaşandığına vurgu yaptı. Yapılan çalışmanın büyük borç yüküyle karşılaşan sektör için çok olumlu olduğunu dile getirdi. Sektörde, iplikçi, kumaşçı, imalatçı, toptancı ve perakendecilerin elinde büyük stok bulunduğunu belirten Tunaboylu, şunları söyledi:
“Sektör 7 aylık kalıp yaşadı, birçok kişi işsiz kaldı, makineler atıl oldu. Bir metre kumaşın bile paraya dönmesi, sadece bizim için değil, tüm sektörler için çok önemli. Okul sezonunun imalatı üreticilerde hiç durmazdı. Okulların açılmasıyla bir sezon biter gibi gözükse de öbür sezona hazırlanılır, eksiklikler tamamlanırdı. 7 aylık kaybın 2,5 ayda telafi edilmesi, biraz zor gözüküyor. Üreticilerimize il milli eğitim ve okul müdürlükleri biraz hoş görüyle 1,5-2 ay süre verirlerse, bu toparlanır gider. Kalan aksilikler de sezon içinde tamamlanır. Allah’ın izniyle kimse kıyafetsiz kalmaz.”
Tunaboylu, okulların karar almasıyla yoğun sipariş almayı beklediklerini anlatarak, “O kadar metraj malın dokunması, yeni atölyeler bulunması bir süreç. Hemen harekete geçilmesi lazım ki bu kıyafetler bir önce hazırlansın, eksiklikler tamamlansın. İletişim çağındayız. Velilerin tercihi 2-3 gün içinde alınır, karara göre okul kıyafeti seçileceği ilgili tiracet ve esnaf odalarına bildirilir, bu işe talip olanlar da gerekli hazırlıkları yaparlar” diye konuştu. Yönetmelik değişikliğinin, istihdama da olumlu etkisi olacağını söyleyen Tunaboylu, işsiz kalan birçok kişinin, sektörün işlemesiyle yeniden iş hayatına dönebileceğini dile getirdi.
Serbest kıyafet uygulaması aslında okul forması zorunlulugu kaldırmıştı..bakıldıgı zaman okul formalarının da çokta ucuz olmadıgını görüyoruz..okul yönetimleri tarafından belirlenen okul formalarında her okulun farklı forması oluyor ve fiyat olarak pahalı oluyordu..ilk etapta buun önüne geçilmek için serbest kıyafet yönetmeligine geçildi fakat onda da zengin ailelerin çocukları ile dar gelirli ailelerin çocukları arasında kıyafet yarışı yada kıyaslaması öğrencileri ve aileleri magdur etmişti..bu durumda tabiki en güzeli okul forması olması ama bunların da fahiş fiyatlarda olmaması için milli eğitim bakanlıgının satıcı v eüreticiler için bir formul bulması gerekiyor